Translate

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Οι 8 καθημερινές συνήθειες που είναι απαγορευμένες στη Βόρεια Κορέα

Στη Βόρεια Κορέα απαγορεύονται οι ξένες ταινίες ή τα βίντεο. Στην πραγματικότητα οι πολίτες που εισάγουν, διανέμουν ή υποστηρίζουν την «παρακμιακή κουλτούρα» της Δύσης και της Νότιας Κορέας ή συμμετέχουν σε «παρακμιακές πράξεις» θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση από 5 έως 10 χρόνια.
Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς και αποκτούν στη μαύρη αγορά ξένες ταινίες που έχουν εγγραφεί σε συσκευές USB ή κάρτες μνήμης, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός NPR.
Επίσης, δεν επιτρέπεται οι πολίτες να παρακολουθούν ξένα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά όπως τονίζει ο Αντρέϊ Λανκόφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Kookmin στη Σεούλ, ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται πάντα. Οι πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα απολαμβάνουν τα ξένα τηλεοπτικά προγράμματα.
Το σερφάρισμα στο Ίντερνετ
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες Recorded Future και Team Cymru το οποίο αποδεικνύει ότι η πολιτική ελίτ στη Βόρεια Κορέα ζει μια αρκετά κοινή εικονική ζωή. Οι «εκλεκτοί» μπορούν να σερφάρουν στο Facebook, Google, Instagram και να κάνουν τα ψώνια τους στο Amazon και Alibaba.
Ωστόσο, αυτή η πολυτέλεια δεν ισχύει για όλους. Οι βορειοκορεάτες δεν μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα το διαδίκτυο. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένες σελίδες απαιτείται ειδική άδεια από τις αρχές.
Η χώρα διαθέτει ένα εθνικό intranet, γνωστό ως «Kwangmyong». Πρόκειται για μια πύλη η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο και στην οποία κάποιος μπορεί να βρει λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία της εθνικής ιδεολογίας και επιστημονικά και τεχνικά κείμενα. Ωστόσο, η πρόσβαση στο Kwangmyong είναι δυνατή μόνον μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δημόσια ιδρύματα.
Τα smartphones
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η Βόρεια Κορέα κυκλοφόρησε ένα νέο smartphone που κατασκευάζεται στην χώρα γνωστό ως «Jindallae 3». Η υπηρεσία κινητής επικοινωνίας στη χώρα έχει πάνω από τρία εκατομμύρια συνδρομητές.
Ωστόσο, οι βορειοκορεάτες δεν μπορούν να απολαύσουν αυτές τις συσκευές ακριβώς όπως οι άνθρωποι σε άλλες χώρες επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Μόνον οι ξένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο από τις συσκευές των κινητών τους στην Πιονγκγιάνγκ και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Βόρειας Κορέας.
Η πραγματοποίηση κλήσεων στο εξωτερικό
Η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων στο εξωτερικό έχουν μπλοκαριστεί. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2016, οι βορειοκορεάτες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη της οικογενείας τους που έχουν φύγει από τη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, στη Βόρεια Κορέα υπάρχει αύξηση στις παράνομες πωλήσεις εισαγόμενων κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM. Έτσι, οι πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα της κινεζικής τηλεφωνίας και να επικοινωνούν απευθείας με τους ανθρώπους που βρίσκονται έξω από τη χώρα.
Τα άτομα που κάνουν παράνομες τηλεφωνικές κλήσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με την κατηγορία της προδοσίας, ιδιαίτερα αν επικοινωνήσουν με τη Νότια Κορέα ή άλλους «εχθρούς του έθνους».
Ιδιωτικά αυτοκίνητα
Παρά την επικρατούσα διεθνώς άποψη τα ιδιωτικά οχήματα δεν απαγορεύονται στη χώρα, αν και μέχρι πρόσφατα ήταν δύσκολο να αγοραστούν. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η κατοχή ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου είναι κάτι εξωτικό.
Είναι πολύ δύσκολο ως άτομο κάποιος να προχωρήσει στην αγορά ιδιωτικού οχήματος. Ωστόσο, σήμερα, κάποιοι βορειοκορεάτες αρχίζουν να καταχωρούν τα οχήματά τους στο όνομα κρατικών θεσμών.
Τα ταξίδια στο εξωτερικό
Οι βορειοκορεάτες απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Η μόνη περίπτωση για να εγκαταλείψει κάποιος, νομίμως, τη χώρα, είναι να αποκτήσει ειδική άδεια από τις αρχές.
Απαγορεύεται το τζιν
Πέρυσι, οι αρχές της Βόρειας Κορέας επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην ενδυμασία των πολιτών. Ιδιαιτέρως απαγορεύεται το τζιν. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στην ενδυμασία των πολιτών έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Χαμγκιόνγκ και Ριανγκανγκ, που βρίσκονται στα σύνορα με την Κίνα και είναι πιο πιθανό να έχουν δυτικές επιρροές.
Η κριτική στην κυβέρνηση
Διεθνείς οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει πολλές φορές την έλλειψη της ελευθερίας της έκφρασης στην Κίνα. Ειδικότερα, οι βορειοκορεάτες και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα απαγορεύεται να ασκήσουν κριτική ή να προσβάλουν τους πρώην ηγέτες, Κιμ Γιονγκ-ιλ και Κιμ Ιλ Σουνγκ, καθώς και τον νυν ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, στο κράτος ή το πολιτικό σύστημα.

Για παράδειγμα, οι αλλοδαποί, καθώς και οι βορειοκορεάτες, θα πρέπει να υποκλιθούν να βάλουν λουλούδια μπροστά στα μνημεία των νεκρών ηγετών,
https://www.paraskhnio.gr/%CE%BF%CE%B9-8-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου