Translate

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Γεμάτος πλανήτης, άδεια πιάτα

images
Earth Policy Institute
Μετάφραση Γιάννης Μαστοράκης
Καθώς πέφτει η στάθμη των υπογείων υδάτων, καθώς διαβρώνονται τα καλλιεργήσιμα εδάφη, καθώς αυξάνονται οι κατά τόπους θερμοκρασίες, όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολη υπόθεση τη διατροφή του  διαρκώς  αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού. Ο έλεγχος των καλλιεργήσιμων εδαφών και των υδάτινων πόρων έρχονται  στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος,  καθώς εντείνεται ο αγώνας για τη διατροφική ασφάλεια.  Με τι θα μοιάζει  η  γεωπολιτική  των τροφίμων σε μια νέα εποχή, όπου θα την χαρακτηρίζει η σπανιότης και ο εθνικισμός των τροφίμων;  Εδώ σας παρουσιάζουμε εν συντομία μερικά από τα  πολλά νέα δεδομένα που υπάρχουν στο βιβλίο μας, προκειμένου να σχηματίσετε μια γνώμη.
  •  Θα έρθουν  σήμερα στο μεσημεριανό τραπέζι, για να γευματίσουν άλλα 219.000 άτομα επιπλέον,   τα οποία δεν υπήρχαν χθες- Πολλά από αυτά  θα καθίσουν  μπροστά σε άδεια πιάτα…
  • Ως αποτέλεσμα της χρόνιας πείνας, το 48%  των παιδιών της Ινδίας έχει λιγότερο από το κανονικό ύψος και βάρος, και πιθανόν το IQ τους  να είναι κατά μέσο όρο 10-15 βαθμούς χαμηλότερο εν σχέσει προς τα παιδιά που διατρέφονται κανονικά.
  • Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται δραματικά. O κατάλογος με τις τιμές των τροφίμων του ΟΗΕ, τον Ιούνιο του 2012 έδειχνε   δύο φορές υψηλότερες τις μέσες τιμές εν σχέσει προς την περίοδο  2002-2004.
  • Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη μας ζουν σε χώρες, όπου η στάθμη των υπογείων υδάτων  πέφτει συνεχώς.
  • Ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό  των ωκεάνιων αλιευμάτων, της τάξης του 80%, αλιεύονται στα όρια  ή πέραν των ορίων της βιώσιμης (ανα)παραγωγής τους.
  • Ανάμεσα στα έτη 2005 και 2011, οι ποσότητες των δημητριακών που διετέθησαν στις βιομηχανίες των ΗΠΑ για την παραγωγή  βιοντίζελ, τριπλασιάστηκαν από 41.000.000  σε 127.000.000 τόνους – ποσότητες που αντιστοιχούν στο 1/3 της παραγωγής δημητριακών των ΗΠΑ.
  • Το 2011 η Κίνα κατανάλωσε 70.000.000 τόνους σόγιας,  από τους οποίους τα  56.000.000  προήρχοντο από εισαγωγές. Όλες αυτές οι ποσότητες σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές.
  • Σήμερα, καθώς τα εισοδήματα των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών αυξάνονται γρήγορα, υπάρχουν τουλάχιστον 3.000.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ανέρχονται στη διατροφική κλίμακα, καταναλώνοντας πολύ περισσότερες τροφές ζωικού κεφαλαίου και πουλερικών – τροφές που απαιτούν όμως εντατική χρήση  δημητριακών.
  • Στοιχεία που αφορούν στην Ινδία, μας δείχνουν ότι 175.000.000 άνθρωποι διατρέφονται με δημητριακά τα οποία παράγονται από υπεραντλούμενα υπόγεια ύδατα.  Ο αντίστοιχος αριθμός στην Κίνα  είναι 130.000.000 άνθρωποι.
  • Στην Αιθιοπία, χώρα που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για κτήσεις γόνιμων εδαφών για γεωργικές καλλιέργειες, παρ` όλο που η χώρα αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες   της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας,  1 acre (=4.047m2)  εδάφους μπορεί να ενοικιαστεί με λιγότερο από $1 ετησίως.
  • Οι 464  περιπτώσεις απόκτησης   γαιών το 2010,  που έχουν επίσημα αναγνωριστεί  από την Παγκόσμια Τράπεζα,  συνολικών εκτάσεων 140.000.000 acres – στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή  καλαμποκιού και σιτηρών   με προορισμό τις ΗΠΑ.
  • Δεν έχουμε μόνο κακά νέα: 44 χώρες έχουν επιτύχει σταθεροποίηση του πληθυσμού τους λόγω της σταδιακής μείωσης της γονιμότητες  των τελευταίων γενεών τους.

«Σε αυτή την καινούργια  εποχή όπου τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων μειώνονται,  η ικανότητα παραγωγής τροφίμων εξελίσσεται τάχιστα  σε  ένα νέο γεωπολιτικό παράγοντα ισχύος.  Η τροφή είναι το νέο πετρέλαιο. Η γόνιμη γη ο νέος χρυσός» –  Lester R. BrBrown
 http://panosz.wordpress.com/2013/07/18/mastorakis-214/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου