Translate

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

rome ρωμηΜία από τις τουριστικότερες πόλεις της Ευρώπης, με εκατομμύρια επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδείκνυται για όλες τις εποχές, εκτός ίσως από τον Αύγουστο όπου η ζέστη είναι πολύ έντονη και οι περισσότερες υπηρεσίες/μουσεία κτλ υπολειτουργούν.

Φτάνοντας κάποιος στη 

Ρώμη

 , δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. Από τα άπειρα αρχαία αξιοθέατα (Βατικανό, Κολοσσαίο, Πάνθεον κτλ), από τα καταπληκτικά εστιατόρια (για Pizza, tirramisu, cappuccino κτλ) ή το ατελείωτο shopping (Valentino, Fendi κτλ). Για αυτό εδώ θα παρουσιάσουμε λίγο από όλα.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, πολλοί ξεκινάνε από το ιστορικό κέντρο της πόλης, rome ρώμητην Πιάτσα Ναβόνα με τα υπέροχα σιντριβάνια της και συνεχίζουν ανατολικά σε πολύ κοντινή απόσταση προς το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της, το Πάνθεον με το φανταστικό του ξύλινο και ανοιχτό στην κορυφή του τρούλο. Στη συνέχεια, μετά το πέρασμα από τη Φοντάνα ντι Τρέβικαι το παραδοσιακό πέταμα ενός νομίσματος για να πραγματοποιηθούν οι ευχές τους, κινούνται προς τη Πιάτσα ντι Σπάνια ή αλλιώς Ισπανικά Σκαλιά όπως τα ονομάζουν, αν δεν σταματήσουν πριν, σε κάποιο από τους φανταχτερούς οίκους μόδας (Prada, Luis Vuitton, D&C κα) της οδού Condoti. Στην κορυφή της Πιάτσα ντι Σπάνια βρίσκεται ο ναός της Trinita dei Mondi με τον Σαλουστιανό οβελίσκο, ενώ ακριβώς από πίσω, εκτείνεται το εκπληκτικό πάρκο της Villa Borgese. Είναι ένα γαλήνιο μέρος όπου μαζεύονται συχνά πολλοί ντόπιοι για το τζόκινγκ τους ή για να διαβάσουν απλά την εφημερίδα τους στα παγκάκια ανάμεσα στις μικρές λιμνούλες (ενδείκνυται και ως ρομαντικός περίπατος). Η μεγάλη ταράτσα πάνω από την Piazza del Popolo, προσφέρει μια πανοραμική θέα από ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης.

ρώμη rome treviΔύο ακόμα αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή σας είναι το Βατικανό και το Κολοσσαίο με την Ρωμαϊκή Αγορά. Το Βατικανόαποτελεί το μικρότερο ανεξάρτητο κρατίδιο στον κόσμο με περίπου 1000 κατοίκους, δικές του υπηρεσίες και νόμισμα και μια ομάδα Ελβετών φρουρών, με τις παραδοσιακές κόκκινες, κίτρινες και μπλέ φορεσιές και τα ψηλά δόρατα, που αποτελούν το στρατό του Βατικανό. Για να επισκεφτείτε πάντως την εκκλησία και το μουσείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τα ευρώ σας, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μια σημαντική παρατήρηση που πρέπει να έχετε στο νου σου, είναι ότι στο Βατικανό έχουν σπάσει τα αξιοθέατα σε πολλά σημεία, για το καθένα από τα οποία πρέπει να μπείτε σε άλλη ουρά και να πληρώσετε άλλα λεφτά. Δύο καλές επιλογές για να δείτε τα περισσότερα είναι να πάτε νωρίς το πρωί στο κολοσσαιο ρωμημουσείο από την είσοδο που βρίσκεται απ’ έξω και στο πλάι της περίφημης πλατείας με τα κιονόκρανα του Αγ.Πέτρου. Στη συνέχεια, μπορείτε να μπείτε στην μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγ.Πέτρου αν και θα πρότεινα να ανεβείτε πρώτα στον θόλο που τη σκεπάζει και σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο (έχει βέβαια αρκετά σκαλιά και για να ανεβείτε μέχρι την κορυφή είναι αρκετά στενό το πέρασμα) με τη θέα όμως προς τα μέσα στην εκκλησία αλλά και προς έξω στη Ρώμη να σε μαγεύει.

Το Βατικανό ενώνεται σχεδόν απευθείας με το άλλο αξιοθέατο, τοΚολοσσαίο, με τις δύο γραμμές του μετρό της Ρώμης. Στο Κολοσσαίο και τα δύο (Αυτοκρατορικό και Ρωμαϊκό) Fora, θα χρειαστείτε αρκετές ώρες περπάτημα για να ταξιδέψετε όμως σε άλλες εποχές. Οι ξεναγοί που θα προσφερθούν να σας «βοηθήσουν», θα κατεβάζουν την τιμή τους όσο προχωράτε στην ουρά. Η βόλτα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ περνάει ανάμεσα από ορισμένα πολύ καλοδιατηρημένα κτήρια που καταλήγουν στην Piazza Venezia και το Palazzo dei Conservatori με τα πολλά ελληνικά έργα τέχνης.

Όσον αφορά τις γαστρονομικές επιλογές που έχετε στη Ρώμη, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ειδικό αφιέρωμα «Φαγητό στη Ρώμη».

© Pamepaketo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου