Translate

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με μια μεγάλη εταιρία – Με 48,5 δισεκ. έσοδα και 60,3 δισεκ. έξοδα ο προϋπολογισμός καμίας εταιρίας δεν βγαίνει

Από το Bankingnews.gr
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε για το 2014 ήταν η σχέση εξόδων προς έσοδα.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα μια ωραία και ενδιαφέρουσα χώρα αλλά οικονομικά υπερσυμπιεσμένη αλλά μια μεγάλη εταιρία.
Η εταιρία αυτή επιτυγχάνει παραγόμενο πλούτο 182,9 δισεκ. ευρώ έχει έσοδα στον ετήσιο προϋπολογισμό της 48,5 δισεκ. και έξοδα δαπάνες δηλαδή 60,3 δισεκ. ευρώ συνολικά.
Άρα προκύπτει ένα χάσμα περίπου 12 δισεκ. ευρώ.
Η εταιρία αυτή που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα εμφανίζει και χρέος κατά βάση δάνεια 321 δισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εταιρία αυτή αν είναι και εισηγμένη σε χρηματιστήριο η μετοχή της θα είχε καταποντιστεί καθώς τα οικονομικά της μεγέθη είναι παθογενή.
Όμως η εταιρία αυτή υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μεταξύ των πολλών παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει μείωσε τους τόκους που πληρώνει για τα δάνεια στα 6,15 δισεκ. καθώς είχαν φθάσει π.χ. και στα 12 δισεκ. οι τόκοι που πλήρωνε η εταιρία ετησίως.
Αν μάλιστα οι δανειστές της εταιρίας υλοποιούσαν haircut στα δάνεια θα ήταν θετική έκπληξη αλλά με επιμήκυνση τα 6,15 δισεκ. τόκοι θα μειωθούν στα 1,5 με 2 δισεκ. δηλαδή θα μειωθούν δραστικά τα τοκοχρεολύσια.
Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία μας πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες δόσεις στα υψηλά της δάνεια μπορεί να επιτύχει ισοσκελισμό στον προϋπολογισμό της.
Ακόμη και αν η εταιρία μας καταφέρει να επιτύχει κέρδη η μετοχή της στο χρηματιστήριο δύσκολα θα ανακάμψει δομικά καθώς θα παραμένει εγκλωβισμένη στο υψηλό χρέος.
Όμως δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και σταδιακά θα αρχίσει να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Δεν θα ανταγωνιστεί τις άλλες εταιρίες με πολύ περισσότερα έσοδα στους προϋπολογισμούς τους αυτό δεν θα το καταφέρει για τα επόμενα 15 χρόνια αλλά θα έχει αποφύγει τα χειρότερα για τους εργαζομένους της.
Η εταιρία – Ελλάδα  μπορεί να διασωθεί αλλά το ζητούμενο είναι πότε θα πάρει μέρισμα ο μέτοχος….δηλαδή η κοινωνία.http://paragoume.wordpress.com/2013/11/24/greece_as_company/#more-2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου