Εκείνος ζει στη χλιδή και οι υπήκοοι του, 2 εκ άνθρωποι πεινάνε, περνάνε με 50 σεντς την ημέρα και ζουν κατά μέσο όρο μόλις 32 χρόνια. Κι όμως σε αυτήν την απομακρυσμένη από τον πολιτισμό μικρή χώρα, φέτος στα γενέθλια του ο βασιλιάς της Σουαζηλάνδης παρέλαβε δώρο από εκείνον για εκείνον 32 αυτοκίνητα bmw, ενώ μόλις πέρυσι πήρε ένα αεροπλάνο 46 εκ. δολαρίων, και πρόπερσι είκοσι Mercedes, αξίας 150.000 ευρώ η καθεμία. Ο βασιλιάς Μουσουάτι ο τρίτος έχει περιουσία πάνω από 300 εκ. δολάρια και κατέχει 15η θέση στους πιο πλούσιους βασιλιάδες του κόσμου.
Τη στιγμή που οι κάτοικοι της Σουαζιλάνδης αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους οι 13 πρώτες κυρίες της χώρας αμφιταλαντεύονται για το αν είναι πιο ωραίες οι τσάντες Louis Vuitton ή οι Burberry’s! Σε μία από τις φτωχότερες χώρες της γης η υπερπολυτελής ζωή του βασιλιά Μουσουάτι και των συζύγων του συνεχίζει να προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Η οργή αυτή μεγάλωσε όταν ο ανώτερος άρχοντας της Σουαζιλάνδης αποφάσισε να στείλει τις πέντε από τις δεκατρείς συζύγους του σε ένα εβδομαδιαίο ταξίδι με μοναδικό σκοπό το shopping. Οι πέντε γυναίκες έφυγαν από τη χώρα τους με χαρτζιλίκι 4,5 εκατομμύρια ευρώ που τα ξόδεψαν σε Ιταλία, Γαλλία, Ντουμπάι και Ταϊβάν. Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου 600.000 άτομα τρέφονται τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες μόνο χάρη στη διεθνή βοήθεια. Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει καταφέρει να βάλει φρένο στη σπάταλη ζωή του 45χρονου βασιλιά, ο οποίος γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 19 Απριλίου με μεγαλοπρεπείς εορταστικές εκδηλώσεις που στοιχίζουν τρια εκατ. Ραντ, περίπου 300.000 ευρώ, χρήματα από τα κρατικά ταμεία.Το αίτημα του Βασιλιά Μσουάτι Γ’ προς τους εξαθλιωμένους υπηκόους του να του παρέχουν τα ζώα τους για σφαγή για το πάρτι γενεθλίων αντιμετωπίστηκε με οργή και περιφρόνηση.
Ο 45χρονος Μσουάτι είναι ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής και κατηγορείται πλέον ανοικτά για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Είναι αντίθετος σε κάθε βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας του και το κοινοβούλιο που συστάθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια με εκλογές, έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και την ίδια στιγμή απαγορεύεται η ίδρυση πολιτικών κομμάτων. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, θεωρείται αδίκημα η κριτική των δραστηριοτήτων του βασιλιά. Κάθε χρόνο χιλιάδες γυμνόστηθες νεαρές γυναίκες παρθένες της φυλής Μπαντού με πολύχρωμες κοντές φούστες και καλάμια στα χέρια χορεύουν μπροστά στον απόλυτο μονάρχη και τη βασιλομήτωρ. οι περισσότερες γυναίκες που συμμετέχουν στην παρέλαση - ακόμη και κορίτσια πέντε ετών - δηλώνουν υπερήφανες για την παρθενία τους και το κάνουν με την ελπίδα πως θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο αν τις διαλέξει ο βασιλιάς για γυναίκες του.
Όσο για τη νομοθεσία που επιβάλει; Εννοείται ότι απαγορεύονται μίνι φούστες, κολλητά μπλουζάκια, βαμμένα μαλλιά και κινητά τηλέφωνα. Όποια παραβεί το νόμο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Στη Σουαζιλάνδη, οι γυναίκες είναι, από το νόμο, κατώτερα όντα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα 2 τρίτα των έφηβων κοριτσιών έχουν βιαστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η χώρα που πήρε το όνομά της από τους Ζουάζι, μια φυλή Μπαντού, είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη με το ποσοστό λοίμωξης από τον ιό του AIDS είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Πάνω από 40% των εγκύων γυναικών στο κράτος έχουν νοσήσει από AIDSκαι γι αυτό ο βασιλιάς απαγόρευσε τις σεξουαλικές σχέσεις για τους νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Ο μονάρχης διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1986 σε ηλικία 18 ετών και ήταν ένας από τους 67 γιους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου