Έλληνες δουλεύουν και ζουν στα έγκατα της Αυστραλίας για μία χούφτα οπάλιο. Η μικρή πόλη του Κούμπερ Πίντι είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που γίνεται εξόρυξη του πανάκριβου ορυκτού με θεραπευτικές ιδιότητες και κρυσταλλική ενέργεια, περιζήτητο σε όλο τον κόσμο. Τo Οπάλιο είναι ένας από τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους που εμφανίζει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ για πολλούς ξεπερνάει ακόμη και το διαμάντι σε ομορφιά. Πρωτοπόροι στην αναζήτηση αυτού του θησαυρού έχουν αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες οι συμπατριώτες μας που φτάνουν σήμερα τους 1000 και πολλοί από αυτούς έχουν φτιάξει το σπιτικό τους κάτω από την γη, σε βάθος 23ων μέτρων. Μάλιστα, έχουν «χτίσει» και την εκκλησία τους τον Άγιο Νικόλαο, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ελληνικό μουσείο.
Στην αυστραλιανή έρημο του Κούμπερ Πίντι, που η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου, η κόκκινη άμμος κρύβει στα σπλάχνα της λαμπερές και πολύτιμες πέτρες που για χάρη τους καταφθάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Την ύπαρξη του λίθου στην Αυστραλία ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές το 1914 αλλά οι βασικοί υπαίτιοι της ανακάλυψης ήταν τα... κουνέλια, τα οποία άνοιγαν τρύπες στην άμμο και έφερναν στην επιφάνεια τα πολύτιμα πετράδια. Από τότε μέχρι σήμερα το Κούμπερ Πίντι παραμένει ένα μέρος... διάτρητο. Μόνο που οι σημερινές τρύπες ύψους 6 μέτρων είναι φτιαγμένες με περισσότερη τεχνική και φροντίδα αφού πλέον εκεί βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια όσων μένουν στην περιοχή. Άλλωστε το όνομα της πόλης, Κούμπερ Πίντι στη γλώσσα των ιθαγενών Αβοριγίνων σημαίνει «λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα».
Ο θρύλος λέει ότι την δεκαετία του 50 ένας 18χρονος Έλληνας έφθασε στην καρδιά της αυστραλιανής ερήμου, έχοντας ακούσει πως πολλοί έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε μια μέρα χάρη στα οπάλια. Έσκαψε και βρήκε ένα οπάλιο αξίας ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων. Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για αληθινό περιστατικό. Το μόνο βέβαιο είναι πως κάτι τέτοιες ιστορίες έπεισαν χιλιάδες Έλληνες να πάνε στην έρημο για να κάνουν την τύχη τους. Όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το οπάλιο κέρδισαν πολλά χρήματα ενώ κάποιοι στάθηκαν ακόμα πιο τυχεροί και επέστρεψαν ζάπλουτοι στην Ελλάδα όπως ένας κύριος που έβγαλε 420.000 εκατομμύρια ελληνικές δραχμές το 1972. Σήμερα οι τουρίστες μπορούν να παρακολουθήσουν σε υπόγειο σινεμά βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την ιστορία, την εξόρυξη και την επεξεργασία του οπαλίου. Να μάθουν πώς ζούσαν οι ντόπιοι Αβορίγινες πριν από χιλιάδες χρόνια, πώς κατοικήθηκε στη συνέχεια από λευκούς και πώς δημιουργήθηκε το ορυκτό πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.
Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι μέσα στον Οπάλιο ζούσε το πνεύμα της αλήθειας και πως το πετράδι αυτό μπορούσε να αποκαλύψει το μέλλον στον κάτοχο του. Οι άραβες πίστευαν πως πέφτει από τον ουρανό μαζί με τις αστραπές και το θεωρούσαν ένα ιδιαίτερα τυχερό πετράδι. Στο στέμμα του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχε ένας μεγάλος Οπάλιος ο «Ορφανός» που προστάτευε τη βασιλική τιμή. Γενικότερα λένε πως μαγνητίζει τα χρήματα, την αφθονία, χαρίζει τύχη, αγάπη, δύναμη, πίστη και συγχώρεση. Έχει την ιδιότητα να προστατεύει τα μάτια και να δυναμώνει την καρδιά. Δρα θεραπευτικά σε μολύνσεις και ιώσεις, διευκολύνει τον καθαρισμό του αίματος και των νεφρών. βοηθά στη θεραπεία του Parkinson, τονώνει την ερωτική επιθυμία.
Η ιδιαιτερότητα του οπαλίου, έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει στην μάζα του κατά 10% νερό και αλλάζει χρώμα αλλά και τη διαφάνειά του, ανάλογα με το αν είναι υγρό ή ξηρό. Η τιμή του σήμερα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15.000 δολάρια το καράτι και φυσικά το οπάλιο κοσμεί πάσης φύσεως κοσμήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου