Translate

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Φοντάνα ντι Τρέβι: Τα ιερά νερά του Ωκεανού
 
Η μαρμάρινη σύνθεση της «Φοντάνα ντι Τρέβι» καθηλώνει τους επισκέπτες για τις ανάγλυφες λεπτομέρειες και τη γλυπτική υπεροχή  τόσο στην έκφραση όσο και στην κίνηση των σωμάτων.
Η μαρμάρινη σύνθεση της «Φοντάνα ντι Τρέβι» καθηλώνει τους επισκέπτες για τις ανάγλυφες λεπτομέρειες και τη γλυπτική υπεροχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κίνηση των σωμάτων.
Της Χριστίνας Βλαδιμήρου

Ουδείς λάτρης του παγκόσμιου κινηματογράφου δεν μπορεί να ξεχάσει την μαγική σκηνή όπου εμφανίζει την ηθοποιό Ανίτα Έκμπεργκ να πέφτει στα νερά της «Φοντάνα ντι Τρέβι» στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι “Dolce Vita” που γυρίστηκε στην Αιώνια πόλη το 1960. Η ταινία αυτή έκανε γνωστή τη «Φοντάνα ντι Τρέβι» σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκτώντας μεγάλη αναγνωρισιμότητα εφάμιλλη με το Κολοσσαίο.

Η «Φοντάνα ντι Τρέβι» είναι από τα νεότερα μνημεία της Ρώμης, με ζωή 248 μόνο χρόνων, αλλά θεωρείται ένα μοναδικό ιστορικό μπαρόκ αξιοθέατο που συναντά κανείς στο κέντρο της Ρώμης. Αυτό το αριστούργημα αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν από κοντά το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής που φέρει αυτή η κρήνη.

Καθώς όμως η «Φοντάνα ντι Τρέβι» έχει συνδεθεί με σωρεία μύθων, η παράδοση θέλει τους επισκέπτες να γυρίζουν την πλάτη τους και να ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους, κρατώντας κλειστά τα μάτια, ένα κέρμα στη λίμνη της «Φοντάνα ντι Τρέβι», έτσι ώστε να ξαναβρεθούν στην Ρώμη. Η «ιεροτελεστία» αυτή έχει γίνει εδώ και χρόνια συνήθεια για όσους φθάνουν μπροστά στη «Φοντάνα ντι Τρέβι». Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι του Δήμου της Ρώμης μαζεύουν περισσότερα από 15 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από αυτά τα κέρματα, στα νερά της «Φοντάνα ντι Τρέβι».

Στο πιο κεντρικό σημείο της Ρώμης, μια πόλη με άπλετο φως και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μνημεία, «στέκεται» επιβλητικά η «Φοντάνα ντι Τρέβι», η πιο φημισμένη πηγή σε ολόκληρο τον κόσμο, με μια εκπληκτική μαρμάρινη σύνθεση, για την οποία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης. Η ύπαρξή της οφείλεται στον Πάπα Κλήμη του 12ου, ο οποίος το 1732 ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Νικολό Σάλβι το σχεδιασμό και την κατασκευή της «Φοντάνα ντι Τρέβι». Χρειάστηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια για την κατασκευή της και η συνεργασία αρκετών καλλιτεχνών, οι οποίοι σκάλισαν περίτεχνα τα μαρμάρινα γλυπτά που προβάλλονται με μεγαλοπρέπεια μέσα στην κρήνη της.

Τόσο η κεντρική παράσταση της «Φοντάνα ντι Τρέβι» όσο και τα υπόλοιπα αγάλματα που την πλαισιώνουν με ιδιαίτερη επιβλητικότητα, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, η οποία πέρασε στην κουλτούρα των Ρωμαίων. Παρά το γεγονός ότι η «Φοντάνα ντι Τρέβι» βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, είναι κρυμμένη σε μια συνοικία με ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα, πίσω από δύο πολυσύχναστους δρόμους, τη Via del Corso και τη Via del Tritone.

Ποσειδώνας και Τρίτωνες

Στο κέντρο της «Φοντάνα ντι Τρέβι» βρίσκεται ο Ποσειδώνας, ο μυθικός θεός της θάλασσας, ο οποίος βρίσκεται επάνω σε ένα άρμα που έχει τη μορφή θαλασσινής αχιβάδας και σέρνεται από δύο θαλασσινά, φτερωτά άλογα, που οδηγούν δύο Τρίτωνες. Το ένα άλογα είναι αγριεμένο και ο Τρίτωνας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το συγκρατήσει στο άρμα. Αντιθέτως το δεύτερο άλογο είναι αρκετά ήρεμο και ο Τρίτωνας που το οδηγεί φυσάει μια κοχύλα. Και τα δύο άλογα συμβολίζουν τις δύο διαφορετικές όψεις της θάλασσας, όταν είναι φουρτουνιασμένη με μανιασμένα κύματα και όταν είναι ήρεμη σαν λάδι. Τόσο ο Ποσειδώνας με τα δύο άλογα όσο και οι Τρίτωνες είναι έργο του Giovanni Battista Maini, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να το φέρει εις πέρας. Τελικά ένας άλλος γλύπτης, ο Pietro Bracci παρέλαβε την σκυτάλη και κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή την εντυπωσιακή σύνθεση. Πρόκειται για μια ολόκληρη παράσταση, με κύριο θέμα τα νερά του Ωκεανού και των πηγών.

Οι τέσσερις εποχές

Ο Ποσειδώνας επάνω στο άρμα του με τους Τρίτωνες και τα φτερωτά άλογα της θάλασσας δεν αποτελούν το μοναδικό θέμα της «Φοντάνα ντι Τρέβι». Ψηλά στο τέμπλο της κρήνης, ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει τέσσερα αγάλματα που εικονίζουν με γλαφυρό τρόπο τη δύναμη και τη σημασία που έχει το νερό στις τέσσερις εποχές. Κάθε μια από τις γυναίκες - αγάλματα που παριστάνουν τις εποχές του χρόνου, συγκεντρώνουν επάνω τους γνωρίσματα της εποχής που συμβολίζουν, καθηλώνοντας τους επισκέπτες για τις ανάγλυφες λεπτομέρειες και την γλυπτική υπεροχή που φέρουν τόσο στην έκφραση όσο και στην κίνηση των σωμάτων τους. Και τα τέσσερα αυτά αγάλματα είναι δημιουργήματα των γλυπτών Corsini, Ludovisi, Pincelloti και Queirolo.

Υπάρχουν και δύο αγάλματα γυναικών που στέκονται μέσα σε κόγχες, δεξιά και αριστερά, πίσω από το άγαλμα του Ποσειδώνα. Το ένα άγαλμα συμβολίζει την Αφθονία (Κέρας της Αμάλθειας) και το άλλο την Υγεία με το φίδι, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιοελληνική μυθολογία.

Ένα ακόμα γλυπτό από μάρμαρο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του τέμπλου της «Φοντάνα ντι Τρέβι» και δεν είναι άλλο από το στέμμα του Ποντίφικα Κλήμη του 12ου, το οποίο είναι έργο του γλύπτη, Paolo Benoglia.

Από την μαρμάρινη αυτή σύνθεση αναβλύζουν και τρέχουν ζωηρά τα νερά, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Το νερό που τρέχει στην «Φοντάνα ντι Τρέβι» προέρχεται από το Aqua Vergine (Νερό της Παρθένου) που δέσμευσε τον 19ο αιώνα π.χ. σε ένα υπόγειο υδραγωγείο, ο Μάρκος Ουψάνιος Αγρίπας (δεξί χέρι του Αυτοκράτορα Αυγούστου) για να γεμίζει τις δικές του θέρμες.

Όλο αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό της κρήνης έχει πλάτος είκοσι μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στο αριστερό πλευρό της «Φοντάνα ντι Τρέβι» υπάρχει μια πιο μικρή κρήνη η «Κρήνη των Ερωτευμένων» (Fontanina degli Innamorati), την οποία οι ερωτευμένοι επισκέπτες την τιμούν όπως πραγματικά της αξίζει.

Η διασημότερη πηγή

Αναμφίβολα η «Φοντάνα ντι Τρέβι» αποτελεί την πιο φημισμένη πηγή στον κόσμο. Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2007 η είδηση ότι ένας άγνωστός άνδρας έριξε μέσα στην πηγή ένα δοχείο με κόκκινο χρώμα, βάφοντας τα νερά της κατακόκκινα, έκανε το γύρω του κόσμου και προκάλεσε την οργή εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Η διασημότερη πηγή σε όλο τον πλανήτη βάφτηκε για λίγο κόκκινη, το χρώμα του έρωτα, και οι φωτογραφίες της ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που κάτι συμβαίνει με αυτή τη διάσημη πηγή.

Όπως είχαν μεταδώσει τότε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο άγνωστος άνδρας μπόρεσε να μετατρέψει σε κόκκινο το νερό του σιντριβανιού του περίφημου μπαρόκ αξιοθέατου της Ρώμης. Στα Φυλλάδια που άφησε ο άγνωστος δίπλα στη «Φοντάνα ντι Τρέβι» καταγγέλλουν το υψηλό κόστος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, που διεξάγεται στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο άγνωστός άνδρας έγραφε μεταξύ άλλων:«Θέλετε μόνο ένα κόκκινο χαλί, εμείς θέλουμε όλη την πόλη να είναι κόκκινη. Εμείς που είμαστε ευάλωτοι, γέροι, άρρωστοι, φοιτητές, εργάτες, ήλθαμε με την κιννάβαρη (φυσική κόκκινη χρωστική ουσία) να χρωματίσουμε το γκρίζο σας» αναφέρεται στα φυλλάδια. Το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι η «Φοντάνα ντι Τρέβι» δεν υπέστη σοβαρές φθορές. Τεχνικοί της υπηρεσίας ύδρευσης έκλεισαν την παροχή νερού, το βαμμένο κόκκινο νερό αποστραγγίστηκε και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η παροχή με καθαρό νερό.
http://www.thermoydravlikos.gr/article.php?ID=181

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου