Translate

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πολλοί εξερευνητές ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε θα εντοπιστεί η χαμένη Ατλαντίδα, μέχρι τότε όμως μπορούν να επισκεφθούν την κινεζική Ατλαντίδα. Εκεί θα δουν μία πανέμορφη αρχαία πόλη, βυθισμένη στα 40 μ., η οποία παραμένει αναλλοίωτη εδώ και 50 χρόνια. Πρόκειται για την «Πόλη των Λεόντων» που υπήρξε κάποτε πολιτικό και οικονομικό κέντρο της επαρχίας Ζεγιάνγκ και δημιουργήθηκε 1340 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Χαν. 
Η κατάρρευση ενός μικρού φράγματος αποκάλυψε τη νέα «Ατλαντίδα» φέρνοντας κοντά στην επιφάνεια την αρχαία πόλη Shi Cheng που αναμένεται να γίνει ο παράδεισος των δυτών αφού σκοπός είναι, η βυθισμένη πολιτεία να μετατραπεί σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με Kινέζους αρχαιολόγους η πόλη με τα περίτεχνα κτίρια χτίστηκε μεταξύ του 25 και του 200 μ.Χ. Στην ακμή της είχε 290 χιλιάδες κατοίκους και «χάθηκε» κάτω από τα νερά, το 1959 όταν δημιουργήθηκε ο Υδροηλεκτρικός σταθμός στο ποτάμι Xinan. Το μέρος βυθίστηκε, οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα χωριά και η πόλη θυσιάστηκε για το καλό του συνόλου. Έτσιέγινε μια τεράστια τεχνητή λίμνη στην κοιλάδα ανάμεσα στα πέντε βουνά των λιονταριών.
Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε πως ήταν αναγκαία η δημιουργία του νέου υδροηλεκτρικού εργοστασίου για να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της επαρχίας και φυσικά κανείς δεν αντιστάθηκε για να μην χαθεί αυτή η ιστορική πόλη κόσμημα των πρώτων μεταχριστιανικών χρόνων. Η τεχνητή λίμνη που καλύπτει μια έκταση 573 km ² ήταν για την εποχή της ένα μεγάλο επίτευγμα, ήταν μάλιστα το πρώτο φράγμα κατασκευάστηκε στην Κίνα με ύψος μεγαλύτερο από 100 m. Το νερό είναι πόσιμο και σήμερα χρησιμοποιείται και για την παραγωγή εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού. 
Το 2010 οι δύτες ανακάλυψαν ξανά, τη χαμένη πόλη μένοντας άφωνοι μπροστά στα παραδοσιακά κτίρια, τους ναούς, τους πεζόδρομους, τα σπίτια, τις πύλες εισόδου της πόλης που παραμένουν αναλλοίωτα. Αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν μπροστά σε μία «καλοδιατηρημένη» υποθαλάσσια πόλη, δεδομένου ότι τα κτίρια προστατεύονται καλύτερα μέσα στο νερό τόσο από τη διάβρωση που προκαλεί ο άνεμος και η βροχή όσο και ο ήλιος, συγκριτικά με μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους. Όλα τα κτίσματα παραμένουν σχεδόν ανέπαφα, με την πόλη να αποτελεί ένα αμίμητο ιστορικό μνημείο, που όμοιό του δεν υπάρχει. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει μέγεθος όσο 62 γήπεδα ποδοσφαίρου, και το αποτέλεσμα αυτής της εκπληκτικής υποβρύχιας πόλης μοιάζει με χολιγουντιανό πλατό ταινίας.
Από τα βυθισμένα βουνά δημιουργήθηκαν περίπου 1.000 μικρά νησιά μέσα στην τεχνητή λίμνη ενώ το 80 τοις εκατό του εδάφους καλύπτεται από δέντρα όπου έχουν βρει καταφύγιο και αναπτύσσονται 90 είδη πουλιών και 60 είδη ζώων που προστατεύονται. 
Η περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε πόλος έλξης για υποψήφιους αγοραστές που αναζητούν κατοικίες δίπλα στη λίμνη σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ σήμερα η λίμνη αποτελεί και βάση αναπαραγωγής για βιολογικά ψάρια που αναπτύσσονται χωρίς χημικές ουσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου