Άνθρωποι που από το μηδέν εκτοξεύτηκαν στην επιτυχία
19 Μαΐου 2015 Κόσμος, Πρόσωπα / Lifestyle
Το απρόσμενο ταξίδι τους από… τα αλώνια στα σαλόνια.
Δημιουργικότητα, φιλοδοξία, επιμονή, υπομονή, τύχη, όλα αυτά γεννούν και τροφοδοτούν την ελπίδα της επιτυχίας, της δικαίωσης και της καταξίωσης στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Οι πέντε προσωπικότητες που ακολουθούν έκαναν δικό τους το Αμερικανικό Όνειρο. Μπορεί το ξεκίνημά τους να μην ήταν εύκολο αλλά σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων και πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το κοινό τους στοιχείο: το επιχειρηματικό πνεύμα. Το μήνυμα που στέλνουν: σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, σπουδαία πράγματα είναι πιθανά. Οι άνθρωποι αυτοί που «ταξίδεψαν» από τη φτώχεια μέχρι τον ανυπολόγιστο πλούτο αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη.
- 1. Howard Schultz
Ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει το σχολείο και εργαζόταν ως οδηγός νταλίκας. Ο ίδιος μεγάλωσε σε κοινοτικό ξενώνα στο Μπρούκλιν. Αντίθετα με ό,τι ίσως περιμένετε να ακούσετε, ο Howard Schultz, νυν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Starbucks ενθαρρυνόταν από μικρός να πιστεύει στην ικανότητά του να πετύχει και έγινε το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που πήγε στο Κολέγιο. Στο βιβλίο του «Pour Your Heart Into It: How Starbucks Built a Company One Cup at a Time», ο Schultz εξηγεί πως δούλευε σε μπαρ, έγινε αιμοδότης και πήρε δάνεια για να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Ακολούθησε η «καριέρα» του ως πωλητής κουζινικών και ειδών σπιτιού μέχρι που ανέλαβε το marketing μιας μικρής εταιρείας καφέ με την επωνυμία Starbucks. Ήθελε να ανοίξει ένα μικρό espresso bar, οι προϊστάμενοί του του είπαν «όχι» κι έτσι εκείνος χρησιμοποίησε τους δικούς τους κόκκους καφέ και άνοιξε το δικό του αντίπαλο κατάστημα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1987, αγόρασε τα Starbucks για 3,8 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η εταιρεία κάνει πωλήσεις αξίας 15 δισεκατομμυρίων το χρόνο.
Ο Schultz θεωρείται δεινός γνώστης του χώρου των επιχειρήσεων και, σύμφωνα με το Forbes, διαθέτει ένα δίκτυο αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
- 2. Oprah Winfrey
Σήμερα ζει τη λαμπερή ζωή που πολλοί ονειρεύονται αλλά η Oprah Winfrey ξέρει πολύ καλά από σκληρή δουλειά. Δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, έμεινε έγκυος στην εφηβεία της, τη μεγάλωσε μόνη η μητέρα της- που επίσης την είχε φέρει στον κόσμο στην εφηβεία της- σε συνθήκες μεγάλης φτώχιας στις αγροτικές περιοχές του Μισισιπή τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στα 32 της, η Oprah είχε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή, δραστηριότητα που θα διατηρούσε για τα επόμενα 25 χρόνια. Ήταν η επιχειρηματική και επικοινωνιακή δεινότητά της όμως αυτή που την εκτόξευσε στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων.
Η τεράστια επιτυχία της εταιρείας πολυμέσων της με την επωνυμία Harpo Productions και πιο πρόσφατα του δικτύου Oprah Winfrey Network, την ανέδειξαν σε πολύ υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο με εργαλείο το μικρόφωνο αλλά και εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το Oprah Winfrey Network αποτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όχι κι άσχημα για μια γυναίκα που ξεκίνησε, νεαρό κορίτσι, αναζητώντας διέξοδο από τη φτώχεια στο αγροτικό Μισισίπι και εργάστηκε σκληρά για να βρει και να διατηρήσει τη διέξοδο αυτή.
- 3. Larry Ellison
Αφότου πέρασε βαριάς μορφής πνευμονία, στη νηπιακή του ηλικία, ο Larry Ellison απομακρύνθηκε από τη νεαρή μητέρα του, που τον μεγάλωνε μόνη στη Νέα Υόρκη και δεν μπορούσε να τον φροντίσει, για να καταλήξει στην αγκάλη ενός φτωχού μετανάστη συγγενή στη νότια πλευρά του Σικάγου. Σύμφωνα με τη βιογραφία του, που έγραψε ο Mike Wilson, ο θετός πατέρας του του είχε πει πως ποτέ δεν θα κατάφερνε τίποτα. Μετά το θάνατο της θετής μητέρας του ο Ellison εγκατέλειψε τις σπουδές του στο University of Illinois ενώ βρισκόταν στο δεύτερο έτος και χωρίς να δώσει τις τελικές εξετάσεις. Δοκίμασε την τύχη του για ένα διάστημα στο University of Chicago αλλά κατέληξε να μετακομίζει στην Καλιφόρνια.
Ύστερα από κάποια ατυχή ξεκινήματα με άλλες εταιρείες, ο Ellison με δύο συνεργάτες του ίδρυσαν την εταιρεία Software Development Laboratories με αρχικό κεφάλαιο τις προσωπικές τους επενδύσεις, συνολικά 2.000 δολάρια. Το 1982 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Oracle Systems Corporation χάρη στο βασικό προϊόν της, τη βάση δεδομένων Oracle. Σήμερα η επιχείρηση του Ellison αποτιμάται στα περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια…
- 4. Jeff Bezos
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos μεγάλωσε με αρκετές δυσκολίες. Στα παιδικά του χρόνια εργαζόταν σκληρά στη φάρμα του παππού του κοντά στο Αλμπουκέρκ των ΗΠΑ, βοηθώντας σε δουλειές όπως ο εμβολιασμός των κοπαδιών. Στην εφηβεία του έπιασε μια καλοκαιρινή δουλειά στα McDonald’s, μόλις ένα χρόνο πριν αρχίσει να επιδεικνύει τις επιχειρηματικές του εμπνεύσεις λανσάροντας την ιδέα παιδικών summer science camp με κόστος συμμετοχής τα 600 δολάρια.
Αποφοίτησε από το Princeton το 1986 αλλά δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι που εγκατέλειψε την καλή δουλειά που είχε προκειμένου να ιδρύσει την Amazon, το 1994. Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, η εταιρεία του πήρε το… εξπρές της επιτυχίας. Παρότι μεγάλο μέρος του προσωπικού πλούτου του είναι συνδεδεμένο με την εταιρεία του, με αποτέλεσμα η πτώση των δεικτών φέτος να «τραγανίσουν» και την προσωπική του περιουσία, τον Απρίλιο του 2014 η αξία του Bezos υπολογιζόταν στα 29,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Forbes τον τοποθετεί φέτος στα 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
- 5. Jan Koum
Ο Ουκρανός μετανάστης Jan Koum έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Η μικρή οικογένεια εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Mountain View της Καλιφόρνια με τη βοήθεια τοπικού προγράμματος κοινωνικής στήριξης. Η μητέρα του Koum φρόντιζε παιδιά για να ζήσουν ενώ ο έφηβος τότε Jan εργαζόταν σε μανάβικο.
Στις εκτός εργασίας ώρες του ο Koum έμαθε μόνος του computer networking και το ενδιαφέρον του για τον προγραμματισμό τον οδήγησε στα 18 του στο πολιτειακό πανεπιστήμιο San Jose. Για να πληρώνει τις σπουδές του εργαζόταν παράλληλα στη δοκιμή των δικλείδων ασφαλείας και έτσι κατέληξε το 1997 σε θέση μηχανικού στη Yahoo.
Στις αρχές του 2009 ο ίδιος και ο συνεργάτης του Brian Acton λάνσαραν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, την οποία αργότερα αγόρασε το Facebook για σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κoum υπέγραψε τα συμβόλαια για την πώληση της εταιρείας του στο Facebook στα σκαλιά της ίδιας υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας όπου χρόνια πριν περίμενε για να πάρει κουπόνια τροφίμων… Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του φτάνει, με στοιχεία του 2015, τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Newsbeast.gr
Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2015/05/anthrwpoi-pou-apo-to-miden-ektokseutikan-stin-epityxia/#ixzz3abP3UC9j
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου