Στις βιβλιοπόλεις του κόσμου
Το Hay-on-Wye είναι χωριό στην Ουαλία. Αρκετά μικρό για να κατοικείται μόνο από 2.000 κατοίκους, αρκετά μεγάλο, όμως, για να θρέψει το μυαλό τους με γνώση και να το εμπλουτίσει με εικόνες. Το Fjærland, χωριό χτισμένο σε ένα νορβηγικό φιόρδ, είναι δέκα φορές μικρότερο. Το Redu στο Βέλγιο το ίδιο, περίπου 400 κάτοικοι. Τρεις μικρές περιοχές στην Ευρώπη, διάσπαρτες στη μέση του πουθενά, αποφάσισαν να στηρίξουν την οικονομία και τον τουρισμό τους στο βιβλίο και έχουν καταφέρει να συντηρήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την κουλτούρα της βιβλιοφιλίας.
Συνολικά, 17 πόλεις από όλο τον κόσμο αποτελούν τα μέλη του IOB (International Organisation of Book Towns) και σχεδόν 40 λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Περιοχές στην Ιαπωνία, στη Μινεσότα των ΗΠΑ, στις λίμνες της Φινλανδίας, στους πράσινους λόφους της Αγγλίας και στις πεδιάδες της Ισπανίας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο. Μην το ψάχνετε, καμία ελληνική μέσα σε αυτές. Για να θεωρηθεί μια πόλη book town πρέπει να μιλάμε για μια μικρή αγροτική περιοχή, ένα τυπικό ελληνικό χωριό δηλαδή, στο οποίο βιβλιοθήκες με μεταχειρισμένα βιβλία και βιβλιοπωλεία σε στιλ αντίκας βρίσκονται στους δρόμους της.
Κι αν απορείτε για το κατά πόσο αυτό το στιλ τουρισμού είναι αποδοτικό, έχετε στο νου σας πως στο Hay-on-Wye, αυτό το χωριό με τους 2.000 κατοίκους, υπάρχουν 25 βιβλιοπωλεία, και το δεκαήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες συγκεντρώνει περισσότερους από 80.000 επισκέπτες και μεγάλα ονόματα συγγραφέων.
Στην Ελλάδα, έχουμε 46 δημόσιες και σχεδόν 400 δημοτικές βιβλιοθήκες. Κι, όμως, είμαστε μια χώρα που δεν διαβάζει. Ακόμη και στο σχολείο το διάβασμα είναι μηχανικό, αυτοματοποιημένο και με σκοπό την εξέταση στο τέλος του έτους. Μετά από λίγα χρόνια ξεχνιούνται τα πάντα. Κατά βάση, η σχέση μας με τα βιβλία εξαντλείται σε μία πρώτη επαφή στα προσχολικά χρόνια, όταν οι γονείς δίνουν στο παιδί κάποιο εξωσχολικό. Συνεχίζεται με επιδερμικές επαφές με τη λογοτεχνία στα εφηβικά καλοκαίρια και ολοκληρώνεται με απογευματινά αναγνώσματα στη μέση ηλικία, εάν και όταν το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος από τη δουλειά και το μεγάλωμα των τέκνων.
ΥΓ. Στην τελευταία έκθεση του ΕΚΕΒΙ, το 40,7% δηλώνει πως δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο το τελευταίο έτος, ενώ οι συστηματικοί αναγνώστες (περισσότερα από 10 βιβλία σε 12 μήνες) μειώνονται (από 8.6% σε 8.1%). Μείωση παρατηρείται και στον μέσο όρο βιβλίων/έτος (από 7 σε 5.9). Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στις αρχές του 2013.
***
Τάκης Καραγιάνηςhttp://www.edwhellas.gr/world/stis-vivliopolis-tou-kosmou.html#.U5SPkvl_v4w
Φωτογραφία Eos Aurora
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου