Το Μεγάλο Σάββατο φτάνει και το Άγιο Φως ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να σκορπιστεί στα πέρατα της οικουμένης. Μέχρι και σήμερα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα γεγονότα που σχετίζονται με το αναστάσιμο Φως, με μια διαμάχη για το αν πρόκειται για θαύμα ή όχι να απασχολεί μερίδα διχασμένων ανθρώπων. Η θεϊκή φλόγα ως θεόπεμπτο δώρο κατέρχεται από τον ουρανό στον Άγιο Τάφο και εμφανίζεται ξαφνικά στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη στις 12 το μεσημέρι ακριβώς. Η αφή δεν μπορεί να γίνει από μη ορθόδοξο χριστιανό ενώ το φαινόμενο δεν λαμβάνει χώρα κατά το Πάσχα των καθολικών.
Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί στην προσπάθεια ακύρωσης του θαυματουργού χαρακτήρα της αφής του Αγίου Φωτός ενώ οι θρύλοι λένε ότι όποτε επιχειρήθηκε κάτι διαφορετικό, το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε. Όταν το 1548 οι Αρμένιοι προσπάθησαν να το πάρουν βγάζοντας έξω τον Ορθόδοξο Πατριάρχη, μία μεγάλη βροντή έσπασε την κολόνα έξω από το Ναό, εκεί όπου στεκόταν κλαίγοντας. Το Άγιο Φώς βγήκε από εκεί και το πήρε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με την κολόνα να στέκει εκεί ραγισμένη μέχρι σήμερα. Οι πληροφορίες για το ακριβές έτος που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε το Άγιο Φώς στο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ας δούμε όμως βήμα βήμα όλη την διαδικασία. Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, έρχεται με μεγάλη συνοδεία για την επιτέλεση της Τελετής ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με Αρχιερείς και ιερείς των Αγίων Τόπων, παρουσία Καθολικών, Αρμενίων, Προτεσταντών αλλά και αλλόδοξων.
Παρόντες, πρεσβευτές ξένων Κρατών αλλά και ισχυρή δύναμη της Ισραηλινής Αστυνομίας. Το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου όπου υπάρχει η μαρμάρινη πλάκα επι της οποίας ο Εβραίος βουλευτής Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας εναπόθεσε το σώμα του Θεανθρώπου, έχει ελεγχθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από ειδική επιτροπή. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται εδώ και 1.670 χρόνια από τις 10 το πρωί.
Εξουσιοδοτημένα άτομα μπαίνουν μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γίνεται πλήρης συσκότιση και ακολουθεί δεύτερος και τρίτος έλεγχος μέχρι να εξακριβωθεί ότι κανένας δεν βρίσκεται μέσα. Στις 11 ακολουθεί η διαδικασία σφραγίσεως του Παναγίου Τάφου όπου πάνω από το ιερό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας υπάρχουν κρεμασμένα 43 καντήλια ολόχρυσα αναμμένα, ημέρα και νύχτα, εκ των οποίων 13 ανήκουν στους Ορθόδοξους, 13 στους Λατίνους, 13 στους Αρμενίους και 4 στους Κόπτες.
Ο Ισραηλινός πολιτικός διοικητής τής Ιερουσαλήμ και ο διευθυντής της Αστυνομίας ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη ώστε νά μη έχει επάνω του οτιδήποτε μπορεί νά προκαλέσει φωτιά. Όλα αυτά γίνονται, παρουσία τού κόσμου ειδικώς παρουσία του Αρμένιου Πατριάρχου «ως μάρτυρας κατηγορίας» για την περίπτωση εξαπάτησης. Το οξύμωρο είναι ότι ακόμη και σήμερα, τα κλειδιά του Ναού της Αναστάσεως δεν τα έχουν Ορθόδοξοι αλλά Μωαμεθανοί, από τα αρχαία χρόνια όταν καταλήφθηκε από άραβες η Αγία Πόλη.
Εισερχόμενος ο Πατριάρχης στον Πανάγιο Τάφο γονατίζει και προσεύχεται, παρακαλώντας τον Κύριο Ημών να στείλει το Αγιο Φώς, σαν δώρο αγιασμού για τούς ανθρώπους. Το μάρμαρο του Παναγίου Τάφου αρχίζει να ιδρώνει και εμφανίζεται ένα γαλάζιο, συστρεφόμενο, ουράνιο Φώς το οποίο ανάβει αυτομάτως τα 33 κεριά, (όσα τα χρόνια του Χριστού), που κρατάει ο Πατριάρχης. Ακολούθως το Φώς ξεχύνεται στο Ναό της Αναστάσεως που είναι γεμάτος από 5.000 κόσμο.
Το άγιο φως φτάνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με κυβερνητικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και εν συνεχεία διανέμεται στους κυβερνήτες των αεροσκαφών, πολιτικών και στρατιωτικών και μεταφέρεται σε όλη τη χώρα.
http://diasimesistories.blogspot.gr/2016/04/blog-post_21.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου