Καφές εναντίον σφραγισμάτων
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γράφτηκε από τον/την Παναγιώτης Στασινάκης
- Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 1458
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν τα σφραγίσματα. Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στο τεύχος του Φεβρουαρίου της επιτημονικής επιθεώρησης, Journal of Agriculture and Food Chemistry, που αποτελεί έκδοση της American Chemical Society
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν τα σφραγίσματα. Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στο τεύχος του Φεβρουαρίου της επιτημονικής επιθεώρησης, Journal of Agriculture and Food Chemistry, που αποτελεί έκδοση της American Chemical Society. Ο καφές που φτιάχνεται από ψημένους κόκκους καφέ, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες ενάντια σε διάφορους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Streptococcus mutans (S. mutans), που αποτελεί βασικό αίτιο για τερηδόνα. Εξετάζοντας βαθύτερα τις περίεργες αυτές ιδιότητες του καφέ, επιστήμονες από δύο ιταλικά πανεπιστήμια διενήργησαν εργαστηριακές δοκιμές οι οποίες έδειξαν ότι κάποια μόρια του καφέ εμποδίζουν την προσκόλληση του S. mutans στην αδαμαντίνη των δοντιών.
Η επικεφαλής της έρευνας Gabriella Gazzani από το πανεπιστήμιο της Pavia, λέει ότι όλα τα διαλύματα του καφέ έχουν αντικολλητικές ιδιότητες λόγω φυσικώς εμφανιζομένων μορίων αλλά και άλλων μορίων που εμφανίζονται λόγω του ψησίματος. Αυτή και ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ancona ανέλυσαν δείγματα από καφέ arabica πράσινο και ψημένο καθώς και καφέ robusta από διαφορετικές χώρες. Όλα τα ελεγμένα δείγματα εμπόδιζαν την απορρόφηση του S. mutans και εμφάνισαν ανασταλτική δράση κυμαινόμενη από 40,5 έως 98,1%, σύμφωνα με το άρθρο της έρευνας. Ωστόσο, όπως προσθέτει το άρθρο, όλα τα μη ψημένα δείγματα καφέ, ήταν σαφώς λιγότερο δραστικά από άλλα δείγματα που είχαν ψηθεί.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αλεσμένου και στιγμιαίου καφέ με και χωρίς καφεΐνη. Ο στιγμιαίος καφές είχε κάπως υψηλότερα επίπεδα ανασταλτικής δράσης ενάντια στο S. mutans. Όσον αφορά τον καφέ με και χωρίς καφεΐνη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καφεΐνη δεν εμπλέκεται στις αντικολλητικές ιδιότητες των διαλυμάτων του καφέ. Τα στοιχεία από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι η trigonelline, που είναι ένα υδατοδιαλυτό μόριο στον καφέ που συμβάλλει στο άρωμα και στη γεύση του, μπορεί να φέρει την κύρια ευθύνη για την αντικολλητική δράση του καφέ.
Αλλά ενώ τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, η Gazzani και οι συνεργάτες της παραμένουν επιφυλακτικοί. Απουσία στοιχείων που να αφορούν ζωϊκό μοντέλο, συνιστάται προσοχή στην ερμηνεία της in vivo σημασίας των παρόντων αποτελεσμάτων. Παρόλαυτα, όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι λόγω της αντιβακτηριακής και της αντικολλητικής δράσης του, ο καφές μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην ελάττωση της αποίκισης της επιφάνειας των δοντιών από το S. mutans, και μπορεί να ελαττώσει τη φθ0ρά των δοντιών προκαλούμενη από S. mutans.http://www.sciencenews.gr/index.php/%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/20-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/579-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου