Translate

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ερευνητές επισημαίνουν πως για τις σημαντικότερες αποφάσεις θα πρέπει να μην σκεφτόμαστε πολύ

Δραστηριότητα εγκεφάλουΌταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη λήψη μίας σημαντικής απόφασης, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού, είναι καλύτερο να κάνετε τη δουλειά σας, κατόπιν να ξεχάσετε το θέμα που σας απασχολεί και να κάνετε την επιλογή ζυγίζοντας ασυναίσθητα τις επιλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η ασυναίσθητη σκέψη πιθανόν να οδηγήσει σε περισσότερο ικανοποιητική επιλογή σε σχέση με τις συνειδητές συζητήσεις, τουλάχιστον για σημαντικές αποφάσεις.
Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη λήψη μίας σημαντικής απόφασης, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού, είναι καλύτερο να κάνετε τη δουλειά σας, κατόπιν να ξεχάσετε το θέμα που σας απασχολεί και να κάνετε την επιλογή ζυγίζοντας ασυναίσθητα τις επιλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η ασυναίσθητη σκέψη πιθανόν να οδηγήσει σε περισσότερο ικανοποιητική επιλογή σε σχέση με τις συνειδητές συζητήσεις, τουλάχιστον για σημαντικές αποφάσεις.
Δραστηριότητα εγκεφάλουΗ συνειδητή συζήτηση είναι σημαντική για τις λιγότερο σημαντικές, καθημερινές μας επιλογές, όπως την απόφαση ποιού σαμπουάν ή πετσέτες να αγοράσουμε, αλλά όχι για σημαντικότερες αποφάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τέσσερις ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, επιβεβαιώνουν την αξία αυτού που ονομάζουν θεωρία "συζήτησης - χωρίς - προσήλωση", με μία σειρά μελετών για την καταναλωτική επιλογή. Έκαναν τα πειράματά τους τόσο στο εργαστήριο όσο και στο πεδίο, μεταξύ αγοραστών σε καταστήματα. Παραδείγματος χάριν, σε ένα πείραμα αγοράς - αυτοκινήτου, οι συμμετέχοντες διάβασαν μια πολύπλοκη ανάλυση και περιγραφή για τα αυτοκίνητα, που σκέφτονταν να αγοράσουν. Αμέσως κατόπιν, τους δόθηκαν διάφοροι γρίφοι προκειμένου να απασχολούν τη συνειδητή τους σκέψη. Μετά από αρκετούς γρίφους, αυτή η ομάδα αγοραστών ανέφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση με την επιλογή αυτοκινήτων σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τους δόθηκε κάποιος γρίφος και έπρεπε να αποφασίσουν ποιο αυτοκίνητο να αγοράσουν αμέσως μετά την ανάγνωση των αναλύσεων. Αλλά για τη λήψη απλών αποφάσεων, όπως η επιλογή μεταξύ διαφορετικών πετσετών, οι συνειδητές συζητήσεις ήταν αναγκαίες ώστε οι επιλογή να είναι αποτελεσματική.
Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους η συνειδητή σκέψη οδηγεί μερικές φορές σε φτωχή κρίση, λένε οι ερευνητές. Η συνείδηση έχει "μειωμένη ικανότητα", αναγκάζοντας τα άτομα να εξετάζουν μόνο ένα υποσύνολο των σχετικών πληροφοριών και επομένως να σταθμίσουν με αβεβαιότητα τη σημασία ή τη σχετικότητα αυτών των πληροφοριών. Αντίθετα, το ανθρώπινο υποσυνείδητο έχει υψηλότερη ικανότητα να ενσωματώνει περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να μας καθοδηγήσουν σε καλύτερες επιλογές. "Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όταν πρέπει να λάβετε μια απόφαση, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την απόφαση", αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης Δρ Ντιτζκστέρουις. Και συνεχίζει: "μόλις έχετε την πληροφορία, πρέπει να αποφασίσετε, κι αυτό γίνεται καλύτερα με τη συνειδητή σκέψη για τις απλές αποφάσεις, αλλά αφήστε την ασυναίσθητη σκέψη να επεξεργάζεται στο βάθος, όταν η απόφαση είναι σύνθετη". Η νέα ιδέα που προκύπτει από αυτές τις μελέτες είναι η "πως μπορούμε να σκεφτούμε ασυναίσθητα και ότι η ασυναίσθητη σκέψη είναι πραγματικά ανώτερη από τη συνειδητή σκέψη, ειδικότερα για τις σύνθετες αποφάσεις", προσθέτει ο Ντιτζκστέρουις.
http://www.sciencenews.gr/index.php/%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/20-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/70-%CE%95%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%86%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου