Translate

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

χάρτες για να δεις διαφορετικά τον κόσμο


Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

9χάρτες για να δεις διαφορετικά τον κόσμο 

Οι χάρτες μας δίνουν μια οπτική παρουσίαση του κόσμου που μας περιβάλει είτε πρόκειται για την περιοχή μας είτε γενικότερα για όλο τον πλανήτη. Μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το μέγεθος των αποστάσεων. Υπάρχουν όμως και χάρτες που δεν περιορίζονται μόνο σε αυτού του είδους τις πληροφορίες. Σήμερα βρίσκει κανείς χάρτες που έχουν ως θεματική παρουσίαση την βλάστηση των περιοχών, τις σημαίες του κάθε λαού ή ακόμα και ποσοστά δημοσκοπήσεων για την …γεωγραφική κατανομή της ευφυΐας.
20155
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συλλογής χαρτών που ασχολούνται από το να προσδιορίσουν γεωγραφικά ένα μέρος ή να παρουσιάσουν το πόσο πολύ καφέ πίνει ο κάθε λαός.
Ενδεικτικά ας δούμε κάποιους από αυτούς.
Ποσοστά Ευφυΐας
20156
Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει το μέσο όρο από τα ποσοστά ευφυίας του κάθε λαού ανάλογα με την γεωγραφική του θέση. Τα ποσοστά προκύπτουν από έρευνες και μετρήσεις που έγιναν σε κάθε λαό ξεχωριστά. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Σιγκαπούρη φαίνεται στο χάρτη πως έχει το μεγαλύτερο σκορ με ένα μέσο όρο 108.
Η Ελλάδα με 92 βαθμούς βρίσκεται στην 48η από 113 χώρες
Σημαίες
20157
Σε αυτό τον χάρτη βλέπουμε μια παρουσίαση των κρατών με τα εθνικά τους σύμβολα. Γι όσους δεν το γνωρίζουν η Ελβετία και το Βατικανό είναι οι μόνες χώρες με τετράγωνες σημαίες.
Αμειβόμενη Άδεια Μητρότητας
20158
Η γονική άδεια αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί όλους τους λαούς του κόσμου. Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει σε γενικές γραμμές τις παγκόσμιες θέσεις. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις οκτώ χώρες που δεν έχουν προβλέψει την αμειβόμενη γονική άδεια. 
Παγκόσμια πληθυσμιακή πυκνότητα
20159
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η Ασία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό, μια απλή ματιά σε αυτό τον χάρτη θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως είναι ολοφάνερο. Για όσους ωστόσο δεν το γνωρίζουν το Μακάο συγκεκριμένα είναι η πιο πυκνή σε πληθυσμό χώρα του κόσμου. Ακολουθεί την κατάταξη το Μονακό.

Εθνική στάση απέναντι στους ξένους (χάρτης φιλοξενίας)
20160
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χάρτες που θα μας εκπλήξει είναι  ο συγκεκριμένος όπου χρησιμοποιεί δεδομένα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ώστε να αξιολογήσει πόσο φιλόξενες είναι οι  χώρες υποδοχής για τους ξένους επισκέπτες. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από μια έρευνα στην οποία ζητούσα από τους ανθρώπους διάφορων κρατών να απαντήσουν στην ερώτηση ‘’ πόσο ευπρόσδεκτοι είναι οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα σας ; ‘’ . Για όσους δεν το γνωρίζουν σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι τρείς χώρες στις οποίες οι ξένοι είναι πιο ευπρόσδεκτοι είναι η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και το Μαρόκο. (Πηγή washingtonpost)
Ελευθερία Τύπου
20161
Η Σκανδιναβία και η Βόρεια Ευρώπη ξεχωρίζουν σε αυτόν τον χάρτη ως πρωτοπόροι στο σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Πολύ ανησυχητική η θέση της Ελλάδας η οποία είχε μια δραματική πτώση κατά 14 θέσεις και κατρακύλησε στη84η.
Βλάστηση
green
Το σκούρο πράσινο σε αυτό τον χάρτη υποδεικνύει τις πιο πλούσιες σε βλάστηση περιοχές στον πλανήτη ενώ το απαλά πράσινα χρώματα δείχνουν τις λιγότερο πλούσιες περιοχές λόγω χιονιού, ξηρασίας ή και αστικοποίησης. Για να φτιαχτεί ο συγκεκριμένος χάρτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Visible- Infrared Imager/ Radiometer Suite μέσω του δορυφόρου της NASA/ NOAA SUOMI NPP.
Ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ
cafe
Αυτός ο χάρτης δείχνει την ποσότητα του καφέ που καταναλώνεται ετησίως ( σε κιλά) από κάθε άτομο σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. Η παγκόσμια τάση έχει αρχίσει να αυξάνεται ανοδικά από την οικονομική ύφεση το 2007. Η τρέχουσα παγκόσμια συνολική κατανάλωση καφέ ανέρχεται σε 1,3 kg ανά άτομο το έτος. 
Η Ελλάδα 5,5 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο
Γραφιστικά τοπογραφικά κείμενα
20164
Για το τέλος αφήσαμε έναν χάρτη που απεικονίζει την καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε μια από τις χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας το όνομα ώστε το σχήμα να είναι γεωγραφικά σωστό.
 Για την απόδοση στα Ελληνικά από το goodnet.org
 Μαρία Ξυπολοπούλου
Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου