Κι όμως, ένα σκοτεινό πανδημικό έτος θα μπορούσε να προμηνύει ένα λαμπρότερο μέλλον
- Page1of 6
Επιτέλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να εισέρχονται στην φάση της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Η εθνική προσπάθεια εμβολιασμού μειώνει ήδη σημαντικά την θνησιμότητα. Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τις υποδομές που θα ακολουθήσει το πακέτο αναζωογόνησης [της οικονομίας] ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μαζί πιθανότατα να βελτιώσουν πολλούς οικονομικούς δείκτες, από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως την παιδική φτώχεια. Και η Κίνα είναι ακόμη πιο μπροστά: αυτή η χώρα είχε ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση των ιών μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και η παραγωγή της ανέκαμψε [1] κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ο τοίχος του National Covid Memorial στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2021. Hannah McKay / Reuters
-----------------------------------------------------
Οι πράσινοι βλαστοί στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποτελούν σημάδι ότι ο κόσμος στο σύνολό του ίσως να είναι έτοιμος για μια ισχυρή ανάκαμψη από την βαθύτερη εν καιρώ ειρήνης ύφεση [2] μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Υπάρχουν πολλές εξελίξεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτήν την πορεία -μεταξύ αυτών, νέες παραλλαγές του ιού ανθεκτικές στα εμβόλια ή ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Ωστόσο, πολλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι μια δεκαετία που ξεκίνησε με τραγωδία θα μπορούσε πολύ πιθανώς να καταλήξει με πολύ πιο χαρούμενες νότες.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ
Η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει -πράγματι, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που αναφέρονται παγκοσμίως [3] εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από όσο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, και η πραγματική επιβάρυνση της ασθένειας πιθανότατα ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τούτου λεχθέντος, η διάθεση εμβολίων στοχεύει να είναι η ταχύτερη από ποτέ άλλοτε, και η επιτυχία της θα οδηγήσει γρήγορα στην παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με την υγεία.
Η ταχεία αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ελαφρύνει τα σημερινά ηθικά και ιατρικά νοσηρά κενά στην κάλυψη εμβολίων σε όλες τις χώρες. Ο χρόνος μεταξύ των πρώτων εμβολιασμών COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και των πρώτων εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού [4] ήταν 11 εβδομάδες (το άνοιγμα για το εμβόλιο για την πνευμονία ήταν 15 χρόνια). Η COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX), ένας οργανισμός διανομής εμβολίων που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από Δυτικούς δωρητές, έδωσε αυτά τα εμβόλια και προβλέπεται να προσφέρει 1,8 δισεκατομμύρια περισσότερες [5] δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες φέτος. Ο παραγωγός του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έχει συμφωνίες [6] για εγκατάσταση παραγωγής στην Ευρώπη και την Ινδία και μπορεί να παρέχει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις [7] τους επόμενους 12 μήνες. Το Serum Institute της Ινδίας θα μπορεί να παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca ανά μήνα [8]. Η Ινδία θα κατασκευάσει επίσης ένα δισεκατομμύριο δόσεις [9] του εμβολίου Johnson & Johnson στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα ενδέχεται να μπορέσει [10] να δημιουργήσει περίπου πέντε δισεκατομμύρια δόσεις από τα τρία εμβόλιά της φέτος -αρκετά για τον εμβολιασμό 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke εκτιμά [11] ότι θα παραχθούν αρκετά εμβόλια το 2021 για να καλύψουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται, η ανάκαμψη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συμβάλει στην ανάπτυξη αλλού. Το παγκόσμιο εμπόριο και η βιομηχανική παραγωγή άρχισαν να αναβιώνουν το περασμένο καλοκαίρι. Το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε λιγότερο από όσο υπήρχε φόβος [12] κατά την διάρκεια της πανδημίας: έως το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ήταν μόλις περίπου 6% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρακολουθεί κορυφαίους δείκτες όγκου συναλλαγών που έδειξαν πλήρη ανάκαμψη [13] έως το τέλος του 2020. Ομοίως, οι ροές εμβασμάτων το 2020 μειώθηκαν πλησιέστερα στο 7% από το 20% που φοβόταν η Παγκόσμια Τράπεζα νωρίτερα, και αυτές, επίσης, μπορεί να ανακάμψουν [14] το 2021. Συνολικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει [15] ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,5% το 2021 (περισσότερο από το να αντισταθμίσει την συρρίκνωση 3,5% εκατό το 2020) και κατά 4,2% το 2022.
Οι πλούσιες χώρες δεν είναι οι μόνες που θα επωφεληθούν από αυτήν την ανάκαμψη. Για δύο δεκαετίες, τα εισοδήματα των χωρών συγκλίνουν παγκοσμίως, με τα φτωχότερα έθνη να αρχίζουν να κλείνουν το χάσμα έναντι των πλουσιότερων. Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Angus Deaton, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι οι περισσότερες φτωχές χώρες έχουν δει σχετιζόμενες με την πανδημία οικονομικές συστολές μικρότερες από εκείνες των πλούσιων χωρών, έτσι ώστε η κρίση έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό [16] την παγκόσμια τάση, και το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει σ τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, οι αγορές εργασίας ανακάμπτουν. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ο κόσμος έχασε το 18,2% των πριν από την COVID-19 ωρών εργασίας, λόγω κλεισιμάτων και περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, η απώλεια ήταν 4,6%. Η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι οι απώλειες στην απασχόληση θα μειωθούν στο 1,3% το 2021 [17].
http://www.foreignaffairs.gr/articles/73208/charles-kenny/ki-omos-ena-skoteino-pandimiko-etos-tha-mporoyse-na-prominyei-en
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου