Translate

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙΤΗΡΩΝ

Αχόρταγα μονοπώλια, λιμοκτονούντες άνθρωποι

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο λιμοκτονούν επειδή πέντε πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, καταγγέλλουν μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που ξεκινούν εκστρατεία για την αντιμετώπιση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αν πλήρωναν όσα οφείλουν σε φόρους οι πέντε πολυεθνικές, ο κόσμος θα σωζόταν από την πείνα Αν πλήρωναν όσα οφείλουν σε φόρους οι πέντε πολυεθνικές, ο κόσμος θα σωζόταν από την πείνα Κάνουν σημαία τους μια συγκλονιστική αλήθεια: 230 παιδιά την ημέρα θα μπορούσαν να σωθούν, αν οι πολυεθνικές αυτές απέδιδαν τους φόρους που πρέπει στις χώρες όπου λειτουργούν.
Περισσότερες από 100 οργανώσεις παροχής βοήθειας υπό την Oxfam ενώθηκαν στο μεγαλύτερο συνασπισμό μετά την εκστρατεία «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν», πριν από 8 χρόνια. Εχουν την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς και του ακτιβιστή επισκόπου Ντέσμοντ Τούτου.
Στην εκστρατεία που ξεκινούν απευθύνονται στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (με αφορμή το ότι η Βρετανία θα είναι φέτος επικεφαλής της G8) και του ζητούν να συνδράμει την πρωτοβουλία τους για λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσουν οι μεγάλες εταιρείες να φοροδιαφεύγουν, να μην εκδιώκονται οι καλλιεργητές από τη γη τους και να τηρούν οι δυτικές χώρες τις δεσμεύσεις τους για παροχή βοήθειας.
Οπως καταγγέλλουν, πέντε πολυεθνικές -ADM, Bunge, Cargill, Glencore και Louis Dreyfus- έχουν τον πλήρη έλεγχο του συνόλου της παραγωγής σιτηρών, αφήνοντας έξω μόλις ένα 10%.
Ο επικεφαλής της εκστρατείας, Μαξ Λόσον, στέλεχος της Oxfam, επισημαίνει ότι «το κεφαλοκλείδωμα που κάνει ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών στις προμήθειες τροφίμων στραγγαλίζει το δικαίωμα των Αφρικανών αγροτών και των κοινοτήτων τους στη σίτιση». Οπως εξηγεί, «αντί να προστατεύουν τα συμφέροντα των πέντε "μεγάλων", πρέπει οι κυβερνήσεις να διασφαλίζουν ότι οι αγορές λειτουργούν προς το συμφέρον των φτωχών». Ομως πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς η αποτυχία των πλούσιων κρατών να ελέγξουν και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, τα οποία θα μπορούσαν να διαθέσουν για την εξασφάλιση τροφίμων για εκείνους που πεινούν.
Στην πρώτη έκθεσή του, ο συνασπισμός καταγγέλλει αυτό ακριβώς το σκάνδαλο, που έχει στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος και 2,3 εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό.
Η εκστρατεία απευθύνει έκκληση στον Βρετανό πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του για τη διάθεση πόρων σε ανθρωπιστική βοήθεια και να ασκήσει πιέσεις και σε άλλους ηγέτες να επιδείξουν συνέπεια. Επίσης, ζητείται η ανάληψη δράσης ώστε να μην εκδιώκονται οι αγρότες από τη γη τους και ταυτόχρονα να περιοριστεί η χρήση βιοκαυσίμων, που συχνά παράγουν οι αναπτυσσόμενες χώρες αντί για τρόφιμα για τους κατοίκους τους.
(Πηγές: BBC-Independent-www.oxfam.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου