Translate

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Οικονομία Κατηγορία: Οικονομία και Πολιτική Προβολές: 149
Εκτύπωση
Βάζο χωρίς καπάκιΠερνώντας μπροστά απ’  το περίπτερο  βλέπω στην κρεμάμενη  Εspresso τον τίτλο: Τ.Γ (Γνωστός μόδιστρος).:. Η συνέντευξη μέσα απ’ το κελί.
Την επομένη,  βλέπω συνέντευξη γενικού διευθυντή γνωστής εταιρείας, να απειλείται με φυλάκιση για μή καταβολή ΦΠΑ ενώ το δημόσιο του χρωστά πολλαπλάσια  από την δική του οφειλή.
Ντριν… χτυπάει το τηλέφωνο και  ένα ακόμη παλιός συμφοιτητής που πρωτοπιάνοντας το στυλό πάει να κόψει το τιμολόγιο με αύξοντα αριθμό 1  παίρνει και με ρωτά με απορία…. ποια  είναι η διαφορά της παρακράτηση Φόρου με το Φ.Π.Α; Τελικά εμένα τι θα μου μείνει στη τσέπη;
Ένα κοινό στοιχείο έχουν τα τρία παραπάνω… είναι οξύμωρες καταστάσεις.
Είναι οξύμωρο να χρωστάς 10 στον Χ και  ο Χ με τη σειρά του ενώ σου χρωστά 15 να έχει και το διακαίωμα να σε φυλακίσει.
Είναι οξύμωρο άνθρωποι με ταλέντο να χάνουν τον έλεγχο των εταιρειών τους και να φυλακίζονται.
Είναι οξύμωρο ο κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας που έχει κατανοήσει πολυπλοκότερες έννοιες να  φτάνει στο σημείο με τη κοπή του πρώτου τιμολογίου να είναι σε απόλυτη σύγχυση. Είναι οξύμωρο επιστήμονες με ανώτατες σπουδές και διδακτορικά να αδυνατούν να κόψουν το πρώτο τιμολόγιο.
Είμαι πεπεισμένος πως κάτι λάθος γίνεται.  Κάτι πολύπλοκο έχει μπει στη ζωή μας με τρόπο που δεν αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο και πρέπει να βγει από τη μέση. Η απλότητα είναι αυτό που πάει τον κόσμο μπροστά. Η εύπεπτη γνώση μας πρέπει να μας οδηγεί μπροστά.
Ειδικότερα λοιπόν και σκιαγραφώντας από την δική μου οπτική γωνία το θέμα, δηλώνω πως όταν βγήκα στην αγορά εργασίας σαν ελεύθερος επαγγελματίας, οι γνωστοί του χώρου μου είπαν συμβουλευτικά ότι πρέπει να μάθω και να κάνω κτήμα τα παρακάτω σχετικά με το Φ.Π.Α.
Πρώτον: Το Φ.Π.Α. είναι Φ.Π.Α. και δεν πρέπει ούτε να με μπερδεύει αλλά ούτε και να λαμβάνεται υπόψη σαν ποσότητα χρήματος.
Δεύτερον: Το Φ.Π.Α. δεν είναι κάτι δικό μου. Μπορεί να έρχεται στα χέρια σου αλλά δεν είναι δικό σου. Είναι του κράτους.
Έμαθα το μάθημά μου  και τους παραπάνω  κανόνες τους έχω αφομοιώσει και καταλάβει, αλλά…
Πάντα υπάρχει ένα αλλά…. το αλλά προφανώς αναφέρεται στα προαναφερθείσες  οξύμωρες καταστάσεις… Όλα τα παραπάνω οξύμωρα έχουν κοινή συνισταμένη το στρεβλό καθεστώς του ΦΠΑ που κατατρύχει  κάθε συναλλαγή της ελληνικής οικονομίας.
Αλληγορικά μιλώντας, όταν σου δίνεται η δυνατότητα να κουβαλάς  ένα βάζο με μέλι ανοιχτό και αυτό είναι πάντα ανοιχτό, τότε και εσύ κάποια στιγμή ίσως θελήσεις να γλυκαθείς. Μία υπογλυκαιμία, μία ζάλη, μία παιδική παρόρμηση για σκανδαλιά ή γλυκό… να κάτσεις να σκάσεις; Σχεδόν ασυναίσθητα το δάχτυλό σου θα έρθει γεμάτο μέλι προς το στόμα σου, και ουδέποτε θα θυμάσαι την κίνηση να το βουτάς μέσα. Σου μένει μόνο η ικανοποίηση από την γεύση. ‘Έτσι λοιπόν  θα  γλυκαθείς με μέλι που δεν είναι δικό σου. Οξύμωρο ε;
Το ίδιο συμβαίνει και με το Φ.Π.Α. Είναι χρήμα που δεν είναι δικό σου αλλά σου δίνεται η ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις κάποιες ανάγκες σου, έστω και παροδικά. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως και  μήνες χωρίς καμμία νομική συνέπεια.
Εδώ τίθεται τα ξεκάθαρα και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα επίκαιρα ερώτημα : γιατί εν έτη 2013, πρέπει να μπαίνει ο  επαγγελματίας σε μία διαδικασία να εισπράττει το φ.π.α και να το αποδίδει έπειτα με την τρίμηνη περιοδική στο κράτος;
Τι πιο λογικό να αποδίδεται απευθείας στο κράτος σε κάθε είσπραξη  από τον συναλλασσόμενο;
Για πιο λόγο να χρειάζεται το κράτος  να σπαταλά έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο των σωφρονιστικών καταστημάτων για ανθρώπους που στο ανοιχτό βάζο πήραν μία ή και περισσότερεςές δαχτυλιές από το μέλι; Δεν θα έπρεπε το βάζο να έχει καπάκι; Και τελικά για πιο λόγο να μπαίνει κάποιος σε διαδικασία να κουβαλά μέλι;
Πρόκειται για  παραλογισμό να μπαίνουν παραγωγικές ομάδες πληθυσμών σε διαδικασίες που δεν έχουν σε τίποτα να ωφελήσουν την διαδικασία που λέγεται παραγωγή προϊόντος.
Ας ελπίσουμε ότι  η συγκεκριμένη στρέβλωση θα περιοριστεί.
Η διασφάλιση ότι το Φ.Π.Α. θα πηγαίνει κατευθείαν σε αυτόν που του ανήκει θα έχει πολλαπλά οφέλη. Ο στρεβλός δανεισμός των επιχειρήσεων από την μη καταβολή του Φ.Π.Α θα σταματήσει.
Ας ακούσει η πολιτεία την  συνομοσπονδία εμπορίου που έχει προτείνει την εφαρμογή online συστήματος συλλογής και είσπραξης του Φ.Π.Α με αλλαγή του τρόπου απόδοσής του μέσω ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού. Ας αφουγκρστούν οι ιθύνοντες την  πλειοψηφία των επαγγελματιών που επιζητά την αλλαγή στο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης του Φ.Π.Α. Είμαι περίεργος αν σε μία δεκαετία που θα βγεί το ξαδερφάκι μου στη παραγωγή, θα πάρει και αυτό τηλέφωνο σαστισμένο να ρωτήσει: Δημήτρη να σε ρωτήσω κάτι: ποια η διαφορά Π.Φ από Φ.Π;
Μέχρι τότε θα αναρωτιέμαι και γω με τη σειρά μου… πότε θα μπει καπάκι σ’ αυτό το  βάζο με το μέλι;

Εξωτερικές πηγές: http://www.seaplaellinika.com - http://www.technelixis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου