Translate

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ουράνιο Τόξο από Μήκη Κύματος
Αυτή η εικόνα που λήφθηκε από ένα νέο βίντεο της NASA για τον ήλιο και βασίζεται σε δεδομένα από το Solar Dynamics Observatory (SDO), δείχνει το ευρύ φάσμα των μηκών κύματος – αόρατα στο γυμνό μάτι – που μπορεί να δει το τηλεσκόπιο. Το SDO μετατρέπει τα μήκη κύματος σε εικόνα που μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος και το φως χρωματίζεται σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

Κίτρινο φως των 5800 Angstroms, για παράδειγμα, προέρχεται γενικά από υλικό με θερμοκρασία περίπου 5700 βαθμούς C, που αντιπροσωπεύει την επιφάνεια του ήλιου. Ακραίο υπεριώδες φως των 94 Angstroms, το οποίο συνήθως χρωματίζεται με πράσινο χρώμα στις εικόνες SDO, προέρχεται από άτομα που έχουν θερμοκρασία 6.300.000 βαθμούς C και είναι ένα καλό μήκος κύματος για την εξέταση ηλιακών εκλάμψεων, οι οποίες μπορούν να φθάσουν σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.
Με την εξέταση των εικόνων του ήλιου σε μια ποικιλία μηκών κύματος – όπως γίνεται όχι μόνο από το SDO , αλλά και από το Interface Region Imaging Spectrograph και το Solar Observatory Terrestrial Relations της NASA και το Heliospheric Observatory της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σε συνεργασία με την NASA – οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν πώς τα σωματίδια και η θερμότητα κινούνται μέσα από την ατμόσφαιρα του ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου