Translate

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τιμές αγαθών....κάποτε





Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα μεροκάματα των γυναικών είχαν δέκα λεπτά, τα αντρικά μεροκάματα είχαν από μία δραχμή και είκοσι λεπτά μέχρι τρεις δραχμές, ενώ τα μεροκάματα των εργατών, που δούλευαν 10-12 ώρες ημερησίως, είχαν από πενήντα λεπτά έως μία δραχμή.
 Μονάδα βάρους τότε ήταν η οκά (1282 γραμμάρια) που αντικαταστάθηκε με το κιλό το 1960.
Μία οκά ψωμί κόστιζε τριάντα με σαράντα λεπτά.
Τα φασόλια και τα ρεβίθια είχαν σαράντα λεπτά, ενώ οι φακές κόστιζαν από πενήντα μέχρι εξήντα λεπτά.
Τα αυγά αγοράζονταν μία δεκάρα τα τρία.
Το γίδινο κρέας κόστιζε από ογδόντα λεπτά μέχρι μία δραχμή, ενώ το αρνίσιο από μία δραχμή μέχρι μία και σαράντα.
Το ελαιόλαδο πουλιόνταν μία δραχμή και είκοσι λεπτά, το τυρί είχε επίσης την ίδια τιμή δηλαδή μία δραχμή και είκοσι λεπτά, τα ψάρια της λίμνης Τριχωνίδας πουλιόνταν από εξήντα μέχρι ογδόντα λεπτά ενώ τα μεσολογγίτικα από μία δραχμή και είκοσι λεπτά μέχρι μία δραχμή κι ογδόντα λεπτά.
Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια κόστιζαν μία δεκάρα τα τρία, τα καρπούζια και τα πεπόνια είκοσι πέντε λεπτά η οκά.
Τα τσίτια είχαν σαράντα με πενήντα λεπτά η πήχη, οι αλατζάδες πουλιόνταν πενήντα με εξήντα λεπτά, κατά το φάρδος, τα ντρίλια εξήντα με ογδόντα λεπτά, ενώ οι βαμβακερές φανέλες πενήντα με εξήντα λεπτά η μία.
(πηγή : Kalyvia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου