Translate

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Αυτό είναι το πιο μικρό κρατίδιο στον κόσμο!

Αυτό είναι το πιο μικρό κρατίδιο στον κόσμο

Μέγεθος κειμένου
Αυτό είναι το πιο μικρό κρατίδιο στον κόσμο! (φωτό - βίντεο)

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 02.07.2014 | 18:35
Πρώτη δημοσίευση: 02.07.2014 | 16:03
Διαδώστε το:

Οι κάτοικοί του το θεωρούν το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου... Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί, αλλά μπορείτε κι εσείς με... 250 ευρώ να γίνετε πρίγκιπας! 

Η πρώτη ματιά, συνήθως, ξεγελάει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν ισχύει η λαϊκή ρήση. Η πρώτη ματιά σε αυτό το κρατίδιο, δεν μπορεί να σε ξεγελάσει.
Για την ακρίβεια, με την πρώτη ματιά δείχνει για εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι!
Δύο οικήματα τα οποία ενώνονται με μια σιδερένια πλατφόρμα αποτελούν αυτό το Φρούριο στις ακτές του Σάφολκ, που βρίσκεται εκεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίσημη ιστοσελίδα του κρατιδίου
Η επίσημη ιστοσελίδα του κρατιδίου

Μπορείς να γίνεις κι εσύ πρίγκιπας...
Μπορείς να γίνεις κι εσύ πρίγκιπας...

Οι κάτοικοί του το ονομάζουν «Πριγκιπάτο του Sealand». Συνολικά 22 άνθρωποι ζουν στα 550 τετραγωνικά μέτρα περίπου αυτής της πλατφόρμας, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, οι διαμένοντες στην εξέδρα αυτή, θεωρούν την έκταση αυτή ένα ανεξάρτητο κράτος, αν και δεν το αναγνωρίζει (ακόμη) καμία χώρα του κόσμου...
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι κάτοικοι του "Πριγκιπάτου", το κρατίδιο έχσει αναγνωριστεί, έστω και ανεπίσημα από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.


Η ποδοσφαιρική ομάδα του κρατιδίου
Η ποδοσφαιρική ομάδα του κρατιδίου

Στη μέση του πουθενά...
Στη μέση του πουθενά...

Η εξέδρα αυτή βρίσκεται περίπου έξι μίλια από τις ακτές του Σάφολκ, ενώ για την ονομασία του "υπεύθυνος" είναι ο πρώτος ο Πρίγκιπας Μιχαήλ (1963).
Στηρίζουν την ανεξαρτησία του έχοντας τη δική τους σημαία, το δικό τους οικόσημο, το δικό τους νόμισμα, τα δικά τους γραμματόσημα, παράγοντας πόσιμο νερό, διαθέτοντας ακόμη και ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά κυρίως πουλώντας αναμνηστικά στους τουρίστες που το επισκέπτονται, αλλά και μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής τους σελίδας.




Από το 1967, η εγκατάσταση έχει καταληφθεί από τον πρώην βρετανό Ταγματάρχη Πάντυ Ρόϊ Μπέϊτς (Paddy Roy Bates).
Το 1968, οι βρετανικές αρχές προσπάθησαν να καταλάβουν το μικρό κράτος. Ο Βρετανικός στόλος πλησίασε στην εξέδρα, αλλά η οικογένεια που ζούσε εκεί απαντήσε με προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ο στόλος υποχώρησε. Κατά τη διάρκεια της δίκης του βρετανού ταγματαρχη η οποία άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1968 στο Essex της Αγγλίας, το δικαστήριο έκρινε ότι η επικράτεια του πριγκιπάτου Sealand είναι εκτός της εθνικής επικράτειας, και πως η υπόθεση είναι εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας, έτσι αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν (σύμφωνα με τους κατοίκους της εξέδρας αυτής) την κυριαρχία του Πριγκιπάτου Sealand!




Έχουν ακόμη και το δικό τους νόμισμα!
Έχουν ακόμη και το δικό τους νόμισμα!

Η σημαία του Πριγκιπάτου Sealand
Η σημαία του Πριγκιπάτου Sealand

Το 1987 η Βρετανία επιχείρησε εκ νέου να εντάξει την "Sealand" ανακοινώνοντας την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, αλλά ο επίμονος Βρετανός Πριγκιπας της Sealand, με τη σειρά του, απείλησε και επέκτεινε τα χωρικά ύδατα της Sealand επίσης στα 12 μίλια, και με τον τρόπο αυτό ένα μέρος της Αγγλίας... ανήκει από τότε στην επικράτειά της!
Το Πριγκιπάτο όμως αυτό, κατέχει και ένα σημαντικό ρεκορ: Είναι η πρώτη χώρα που κάηκε ολοσχερός από πυρκαγιά, καθώς στις 23 Ιουνίου του 2006, ένα προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς της εξέδρα αυτή.


Το... βασιλικό ζεύγος
Το... βασιλικό ζεύγος

Μπορεί η ιστορία αυτού του "κρατιδίου" να φαντάζει... παραμυθένια, υπάρχουν όμως και πολλοί που θεωρούν ότι το κρατίδιο αυτό υπάρχει μόνο στα χαρτιά και το μυαλό των λίγων "τολμηρών" Sealand-ών!http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=313058&catid=11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου