Translate

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Τα αυτοκίνητα και οι οδηγικές συνήθειες της Βασίλισσας Ελισάβετ

 




Τα αυτοκίνητα και οι οδηγικές συνήθειες της Βασίλισσας Ελισάβετ, που μας άφησε απόψε.

Γαλήνια, στο κάστρο της στη Σκωτία, τριγυρισμένη από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της, εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Βασίλισσα Ελισάβετ, 96 ετών. Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, δεδομένου πως ενθρονίστηκε μόλις 25 ετών.

Remaining Time 0:00
 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε μεγάλη λάτρης της αυτοκίνησης. Όχι μόνο οδηγούσε μέχρι τα βαθιά της γεράματα, της άρεσε και η ταχύτητα και επιπλέον γνώριζε να συντηρεί η ίδια τα αυτοκίνητά της.

Όλα άρχισαν το 1944, όταν στα 18 της χρόνια, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, κατετάγη εθελοντής στον Βρετανικό Στρατό. Ο πατέρας της είχε ζητήσει να μην τύχει η νεαρή πριγκίπισσα καμιάς ειδικής μεταχείρισης. Την έριξαν στο σώμα εφοδιασμού-μεταφορών, με ειδικότητα οδηγού και μηχανικού ελαφρών φορτηγών.

Εκεί η νεαρή Ελισάβετ έμαθε να οδηγεί, να συντηρεί και να επισκευάζει οχήματα, και μάλιστα όχι και τόσο μικρά. Ύστερα από 5μηνη εκπαίδευση, υπηρέτησε ως οδηγός ασθενοφόρου, ώσπου τελείωσε ο πόλεμος το 1945.


























Η ίδια θεωρούσε μεγάλο σχολείο τη στρατιωτική της θητεία, διότι εκεί ήρθε σε επαφή με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου. Εκεί όμως κόλλησε και το μικρόβιο της αυτοκίνησης, το οποίο τη συνόδευε μια ζωή.

Αν και, βάσει του πρωτοκόλλου, κυρίως καθόταν στο πίσω κάθισμα μιας Rolls Royce, Daimler ή Bentley, και την οδηγούσαν, σε κάθε ευκαιρία έπαιρνε η ίδια το τιμόνι. Στα κτήματά της, μάλιστα, της Σκωτίας, θεωρούσε αδιανόητο να είναι απλή επιβάτης.

Αγαπημένο της αυτοκίνητο ήταν το σκληροτράχηλο Land Rover Defender, με χειροκίνητο κιβώτιο. Είχε το πρώτο μοντέλο του 1953, το οποίο άλλαξε με το μοντέλο του 1978 και ξανά με το μοντέλο του 2002. Τα τελευταία χρόνια οδηγούσε ένα Range Rover και μια Jaguar X-Type station, που χωρούσε τα σκυλιά της.

Μάλιστα, οδηγούσε με μπρίο και, όπως είχε αφηγηθεί ο Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας, τρόμαξε ως επιβάτης της το 1998, και την παρακάλεσε να οδηγεί πιο αργά, καθώς η Βασίλισσα τον ξεναγούσε οδηγώντας σβέλτα στους στενούς δρόμους της Σκωτίας.











Silverstone 1950, από αριστερά η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, γυρισμένος πλάτη ο πρίγκηπας Bira της Ταϊλάνδης, οδηγός της Maserati που κατετάγη 5ος, η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο λόρδος Μαουντμπάτεν

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, πριγκίπισσα ακόμη, είχε παραβρεθεί στο πρώτο Grand Prix Formula 1 που διοργανώθηκε ποτέ, στις 13 Μαΐου 1950, στο Silverstone, και μάλιστα επισκέφθηκε τα pits όπου γνώρισε οδηγούς. Απόψε σύσσωμος ο κόσμος της Formula 1, ήδη ο  Ben Sulayem, ο Stefano Domenicalli, o George Russell, ο Lawrence Stroll, ο Sir Patrick Head, o Toto Wolff, ο Alex Albon και διαρκώς προστίθενται και άλλοι, στέλνουν από τη Monza, όπου βρίσκονται για το Ιταλικό Grand Prix, τα συλλυπητήριά τους στη Βρετανία.














Υπήρξε μια Βασίλισσα που αγαπήθηκε όσο λίγοι ηγέτες, εκλεγμένοι ή κληρονομικοί.














https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/queen-elizabeth-i-vasilissa-poy-agapoyse-tin-aytokinisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου